Δείτε παρακάτω
back to top
a

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

  /  Δραστηριότητες   /  Παρουσίαση φωτογραφικού έργου του Σταύρου Σταματίου

Το Σάββατο 6/5/23, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Φωτοδός Λευκωσίας-Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας» που συνδιοργανώθηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, είχαμε την ευκαιρία να προσκαλέσουμε τον φωτογράφο Σταύρο Σταματίου, ο οποίος μας παρουσίασε το φωτογραφικό του έργο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Σ. Σταματίου μοιράστηκε μαζί μας την πολυετή φωτογραφική του πορεία και μας ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.

Ο Σταύρος Σταματίου γεννήθηκε το 1965. Μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα αλλά προτιμά να δηλώνει Μικρασιάτης με δεύτερη πατρίδα την Κρήτη, απ’ όπου και κατάγεται η σύζυγός του, Ερωφίλη. Είναι πατέρας τριών παιδιών και πρόσφατα έγινε και παππούς.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και από το 1988 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ως δάσκαλος-νομάς είχε την ευκαιρία να ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: από τα ριζίτικα χωριά του Ψηλορείτη και την ορεινή Αχαΐα, ως την Κάρπαθο και τη Σητεία. Έριξε άγκυρα στον Δήμο Θερμαϊκού, όπου εργάζεται και φωτογραφίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Από παιδί αισθανόταν την ανάγκη να μιλήσει μέσα από την τέχνη. Στα νεανικά του χρόνια χρησιμοποίησε ως διαύλους την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική. Κάποια στιγμή ανακάλυψε στη φωτογραφία το μέσο που μπορούσε να καλύψει αυτή του την ανάγκη πληρέστερα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ως ύψιστη μορφή τέχνης το θέατρο.

Η ανάγκη του να διεισδύσει στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης τον έφερε κοντά σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους φωτογράφους και θεωρητικούς μέσα από μαθήματα φωτογραφίας, σεμινάρια και workshops. Την ίδια στιγμή φωτογράφιζε σε καθημερινή σχεδόν βάση, εμπλουτίζοντας με υλικό σειρές που είχαν προκύψει και δημιουργώντας νέες. Μέρος της δουλειάς του έχει εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις ( Arezzo(Ιταλία), Σάμος, Ρέθυμνο) καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάσεις της δουλειάς του και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά – έντυπα και online – συλλογικά φωτογραφικά λευκώματα και ιστοσελίδες φωτογραφίας.

Τον Δεκέμβρη του 2021 εκδόθηκε από τον ιταλικό οίκο «Eyeshot» μία μονογραφία με επιλογές από το σύνολο της δουλειάς του με τίτλο «Street as a mirror» .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο Σταματίου για την εξαιρετική παρουσίαση και ιδιαίτερα το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου για την πολύτιμη βοήθεια για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.