Δείτε παρακάτω
back to top
a

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

  /  Δραστηριότητες   /  Εκδηλώσεις   /  Expressive Photography-Εκφραστική Φωτογραφία, Ομιλία με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας, στα πλαίσια της Έκθεσης των Νέων Μελών του, έχει τη χαρά και την τιμή να υποδέχεται τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, σε μία ομιλία για την Εκφραστική φωτογραφία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13.06.2018 στις 20:30, στον αύλειο χώρο του Χαλίλ Μπέη Τζαμί (Παλιά Μουσική).

 

Expressive Photography-Εκφραστική Φωτογραφία

(φωτογραφίζοντας τις αισθήσεις)

Η προσέγγιση στη φωτογραφία ντοκιμαντέρ με μια προσωπική και ημερολογιακή προοπτική. Εστιάζοντας σε αυτό που είναι ιδιωτικό, οικείο και υποκειμενικό. Αφήνοντας ότι είναι όμορφο κατά μέρος και δίνοντας μια φωνή σε αυτό που είναι πιστευτό, σε αυτό που είναι γυμνό από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της σύγχρονης κοινωνίας. Μια απελευθέρωση της εικόνας και του κάδρου από τους κανόνες, αισθητικούς και εννοιολογικούς. Οι ερωτήσεις που κάνουμε συχνά στον εαυτό μας παραμένουν οι ίδιες. Αυτό που αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι οι απαντήσεις. Έτσι και στη φωτογραφική έκφραση το πιο σημαντικό είναι να βρούμε τις θεμελιώδες ερωτήσεις για εμάς. Το ¨τι σημαίνει το να βλέπω;¨ είναι πιο αληθινό από το ¨τι να φωτογραφίσω;¨. Για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την ανόθευτη έκφραση χρειάζεται να πετάξουμε όποιες ψευδαισθήσεις έχουμε οικειοποιηθεί και με ευκολία μέσα σε αυτές πορευόμαστε. Ίσως η οπτική γλώσσα της εικόνας μπορεί χρησιμοποιηθεί ως διερευνητικό εργαλείο όπως και ο λόγος στη ποίηση.

 

Mini Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου (1967, Θεσσαλονίκη) σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά , B.A.  με πλήρης υποτροφία (Macalester College, St. Paul, Μινεσότα) και έχει πτυχίο core στην ασιατική φιλοσοφία (Macalester College) και μεταπτυχιακό M.A. στη Φυσική (Πανεπιστήμιο της Μινεσότα). Έχει επίσης σπουδάσει φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδιασμού της Μιννεάπολης (MCAD), MN. Παρακολούθησε δύο εργαστήρια του Σουηδού Μάστερ φωτογράφου Άντερς Πέτερσεν, ένα στη Θάσο το 2004 και ένα στην Καβάλα το 2006. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη φωτογραφία και διδάσκει μαθήματα φωτογραφίας (αναλογική και ψηφιακή) στο STEREOSIS School of Photography, Θεσσαλονίκη. Δίδαξε στο παρελθόν στο Τμήμα Τέχνης και Σχεδιασμού του IΕΚ AKMI, Θεσσαλονίκης και στο οπτικό κέντρο IRIS, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Είναι ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης (Νοέμβριος 2017) ομάδας Redscale με βάση τη Θεσσαλονίκη, που ασχολείται με φωτογραφικά πρότζεκτ, αυτό-δημοσιεύσεις και φωτογραφικά εργαστήρια. Σχεδιάζει επίσης σεμινάρια φωτογραφίας (π.χ. Εκφραστική Φωτογραφία, Φωτογραφία ως Οπτικό Εργαλείο, Προσωπικές Πραγματικότητες, Το Γκροτέσκο στη Φωτογραφία, Σχολή Φωτογραφίας του Ντίσελντορφ «Η αναζήτηση της Αντικειμενικότητας», Ροή της Φωτογραφικής Ψηφιακής Εργασίας) που διδάσκει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.